Tidtabeller och biljetter

Det finns många enkla sätt att få en biljett till ExpressBus. Du kan köpa biljetten direkt på bussen eller på busstationen. På nätet måste biljetten köpas senas 30 minuter före avgångstiden.

På bussen kan du betala med kontanter eller bankkort med undantag av Visa Electron-kortet. På nätet kan du betala via nätbank eller med kreditkort.

Tidtabellsök och biljettköp

Att köpa biljett

1. Specificera resan
- Välj avgångs- och ankomstplats samt resedatum.
- Fyll i datumet för returresan om du vill ha en tur-och-retur-biljett.

Obs!
När du specificerar biljetten och utför köpet se till att tidtabellsöket är öppet i endast ett fönster och endast en flik i webbläsaren. Om sidan är öppen i flera fönster eller flikar, kan fel datum eller resa skrivas ut på biljetten.

2. Välj turen
- Sedan ser du en lista över möjliga turer på den valda dagen.
- Välj den som passar dig bäst.
- Du kan avgränsa söket så att det endast omfattar erbjudanden eller direkta förbindelser.
- Om du vill se en lista över hållplatserna för turen, tryck på i-knappen som ligger efter turen.
- Välj turen genom att trycka på Köp.

3. Välj biljetten
- Välj den biljettyp du vill ha.
- Du kan köpa biljetter till flera passagerare samtidigt.
- Systemet kan också beräkna grupprabatten automatiskt.
- Om du vill ha en returresa och inte har valt den i början, kan du välja “Du kan lägga till en returresa här” på sidans högra kant.
- När du har valt önskad biljettyp, tryck på “Godkänn”.
- När du har valt biljettypen, är den reserverad för dig i 15 minuter. Du ser en räknare på skärmen.
Man bör fästa uppmärksamhet vid tiden speciellt när man köper extraprisbiljetter.

4. Välj din sittplats
- Om du garanterat vill ha en sittplats, kan du reservera en plats i den här vyn. Platsbokningen kostar 2,5 euro.
- Om du inte vill boka en plats, tryck på "Hoppa över platsbokning".

5. Mata in dina uppgifter
- Fyll i minst en passagerares namn.
- Om du har ett Pins-kort, får du Pins för dina biljetter. Du kan fylla i kortets namn här.
- När du har fyllt i uppgifterna, tryck på “Fortsätt”.

5. Uppgiftskontroll och betalande
- Därnäst ser du uppgifterna om dina resa. Kontrollera dem noggrant.
- Läs också Nätbiljettens villkor. Att köpa biljett förutsätter att man godkänt villkoren.
- Det är tillrådligt att ta ett kvitto om köpet också till e-posten. Skriv din e-postadress i det korrekta fältet och kontrollera den.
- Välj sedan betalningssättet: vi godkänner de vanligaste nätbankerna samt Visas och Mastercards kreditkort.

6. Kvitto

7. Efter betalningen ser du din biljett.

8. Vid behov kan du skriva ut ett kvitto åt dig själv eller spara det i din apparat.

9. Du kan också resa utan kvitto. Då måste du ha med dig ett identitetsbevis på samma namn som angetts vid bokningen av biljetten.

Vi använder Matkahuoltos biljettförsäljningssystem som registrerar uppgifter om köparen. Därför rekommenderar vi att ni går till Matkahuoltos webbplats och bekantar er med registrerade uppgifter, överlämningspraxis och principerna för registerskydd.

www.matkahuolto.fi/sv/bra-att-veta/registerbeskrivningar

Rabatter

Tarkan Tiketti-biljetter finns i olika prisklasser från och med 2 €. Ju tidigare före resan du köper biljetterna, desto förmånligare är priset. Biljetter säljs enbart i webshop. De Tarkan Tiketti-biljetter som är tillgängliga vid en viss tidpunkt hittas direkt på webbplatsen via tidtabellsöket. I turlistorna visas de Tarkan Tiketti-biljetter som säljs för en viss tur samt det lägsta priset för biljetten för tillfället.

Tarkan Tiketti säljs endast för en enkelresa. Om du vill ha en Tarkan Tiketti för en tur-och-retur-resa måste du köpa en biljett separat för båda riktningar. När du har köpt en enkelbiljett, kan du köpa en biljett separat för returresan.

Obs. Följande trafikidkares Tarkan Tiketti berättigar att stiga på enbart på den avgångsort som bestäms på biljetten: Länsilinjat Oy, Väinö Paunu Oy och Pekolan Liikenne Oy. Du ser uppgifterna för det bussföretag som trafikerar turen i samband med tidtabellsök.

Rabatten är 10 procent av normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas i vår webshop, på bussen (ej från Helsingfors till Åbo) eller på busstationen.

Rabatten är 50 procent av normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. Rabatten beviljas när man visar upp Matkahuoltos och SJ:s gemensamma studerandekort eller ett med Matkahuoltos logo försett studerandeorganisationskort. En studerande kan få Matkahuoltos och SJ:s gemensamma studerandekort från Matkahuoltos verksamhetsställen eller av Matkahuolto-agenter som säljer biljetter. Kortet kan också fås från SJ:s biljettförsäljningar. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas på bussen eller på busstationen.

Rabatten är 30 procent av normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. Alla som fyllt 65 år får rabatt genom att visa upp ett identitetskort med bild. Rabatten får man också genom att visa upp ett FPA-kort med bild, anteckning “pensionstagare” och Matkahuoltos, SJ:s eller Finnairs logo. Även ett FPA-kort eller Matkahuoltos eget pensionärskort berättigar till rabatten. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas på bussen eller på busstationen.

Två barn under 4 år reser gratis tillsammans med en passagerare som fyllt 12 år. Ett barn mellan 4 och 11 år får 50 procent rabatt på normalpriset på vuxnas enkelbiljett oavsett resans längd. En 12-16-åring får 50 procent rabatt på normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. Rabatten beviljas när passageraren bevisar sin ålder med ett identitetskort. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas på bussen eller på busstationen.

Rabatten är 50 procent av normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. Rabatten beviljas när man visar upp ett beväringskort eller ett intyg om civiltjänstgöring. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas på bussen eller på busstationen.

Passagerare som betalar vuxenavgift får en 25 procents rabatt på normalpriset på en enkelbiljett, när gruppen består av minst tre betalande passagerare. Enkelresan måste vara minst 60 kilometer. Dessutom måste grupper på fler än 9 personer ha en platsreservation från Matkahuolto. Gruppbiljetter får du från vår webshop eller busstationerna.

Rabatten är 30 procent av normalpriset på vuxnas enkelbiljett när enkelresan är minst 60 kilometer. Rabatten beviljas när man visar upp journalistorganisationers medlemskort med Matkahuoltos logo. En biljett som berättigar till rabatt kan köpas på bussen eller på busstationen. För en resa beviljas endast en rabatt.

Tjänster med tilläggsavgift

På ExpressBus’ natturer kan debiteras en extra avgift på 5 €.

Förutom biljettpriset har trafikidkaren som kör turen rätt att debitera ett nattillägg, när resan börjar 23.00 - 04.00. Extra avgiften kan betalas kontant. Alla företag debiterar inte nattillägg. Betalningen kan göras kontant eller med bank- eller kreditkort.

Även cyklar och husdjur kan färdas med bussen

Även cyklar och husdjur kan enkelt transporteras i bussen. Man kan ta med sig mera bagage än ett par väskor. Du ska ändå försäkra dig om på förhand att husdjuren, cyklarna eller en större mängd bagage ryms i bilen genom att fråga den trafikidkare som kör turen.

Trafikidkarna debiterar en liten extra avgift för transport av dessa varor. Kontrollera priset hos trafikanten.

Betalningsmedel

Förutom euro kan också bankkort och de vanligaste kreditkorten användas som betalningsmedel på bussar och busstationer. På bussarna kan man tillsvidare inta använda Visa Electron.

Om du reser regelbundet finns det skäl att skaffa Matkahuoltos resekort på vilket man kan ladda olika bussbiljetter. Resekortet får du från verksamhetsställen och Matkahuolto-agenter. Resekort kan också laddas ytterligare på R-kiosker. Läs mera..

Årskortet är ett resekort, som innehåller antingen 44 eller 22 resor.

Ett 44 resors årskort är 25 % förmånligare för en vuxen och 50 % förmånligare för ett barn jämfört med grundpriset.

För ett 22 resors årskort är de motsvarande rabatterna 15 % (vuxen) och 50 % (barn).

En passagerare kan också samtidigt betala flera personers resa. Kortet gäller i ett år från köpögonblicket och det kan laddas om på Matkahuoltos verksamhetsställen.

Affärsresekortet är ett resekort som är avsett för företagens affärsresor och som fungerar på alla Expressbussars linjer.

Fördelen med resekortet är att passageraren inte behöver köa för biljetter och förvara kvitton. Det räcker med att sätta resekortet i kortläsaren på bussen. I samband med månadsfaktureringen får företaget en tydlig reserapport som specificerats efter resor. Med samma kort kan man betala en eller flera personers resa. Vid ibruktagandet av affärsresekortet kan man specificera önskat giltighetstid, t.ex. ett år i sänder. Vid behov kan företaget göra avgränsningar för kortet, t.ex. om resornas antal eller pris. Kortet kan också laddas om på Matkahuolto.

Busspasset är en biljett för semesterresor som kan laddas på Matkahuoltos resekort. Med busspasset kan du resa obegränsat i Finland under giltighetstiden, på fjärrtrafikens alla bussturer.

Busspasset är personligt varför bara en person kan resa med ett pass. Du kan få busspasset för en vecka (pris 149 €) eller för två veckor (pris 249 €). Passet aktiveras vid laddningsögonblicket, varför dess giltighetstid är försäljningsdagen och de följande sju eller 14 dagarna. Passet kan laddas ytterligare på Matkahuoltos alla verksamhetsställen.

Matkahuoltos CityCity-biljett är ett biljettpaket som är avsett för bussresor mellan vissa städer och som laddas på Matkahuoltos resekort. CityCity-biljetten är speciellt förmånligt: beroende på vald förbindelse kan man resa med CityCity-biljetten till och med 50 % billigare än med vuxnas enkelbiljett vars pris beror på antalet kilometer.

Du kan använda dina Finnair Plus-poäng som betalningsmedel på vissa ExpressBus-rutter. Läs mera på Finnairs sidor.