Aikataulut ja liput

ExpressBussiin saat lipun helposti eri tavoin. Voit ostaa lipun suoraan bussista tai linja-autoasemalta. Netistä lippu on ostettava viimeistään puoli tuntia ennen lähtöaikaa.

Bussissa maksuvälineenä käyvät käteinen ja pankkikortit, myös Visa Electron. Verkossa voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla.

Aikatauluhaku ja lipun osto

Lipun ostaminen

1. Määrittele matka
- Valitse haluamasi lähtö- ja saapumispaikka ja matkustuspäivä.
- Täytä paluumatkan päivämäärä, jos haluat menopaluulipun.

Huom!
Varmista lipun määrittelemisen ja oston aikana, että aikatauluhaku on auki vain yhdellä selaimen ikkunalla ja välilehdellä. Jos sivu on auki useammalla ikkunalla tai välilehdellä, saattaa ostettuun lippuun tulostua esim. väärä päivä tai matka.

2. Valitse vuoro
- Näet seuraavaksi listan mahdollisista vuoroista valitsemallesi päivälle.
- Valitse niistä itsellesi sopivin.
- Voit rajata hakua näyttämään vain tarjoukset tai vain suorat yhteydet.
- Jos haluat nähdä vuoron pysäkkilistauksen, paina vuoron perässä olevaa i-nappia.
- Valitse vuoro painamalla Osta.

3. Valitse lippu
- Valitse haluamasi lipputyyppi.
- Voit ostaa samalla kerralla lipun useammalle matkustajalle.
- Järjestelmä osaa laskea automaattisesti myös ryhmäalennuksen.
- Jos haluat paluumatkan, etkä sitä heti alussa valinnut, voit valita sivun oikeasta reunasta "Voit lisätä paluumatkan tästä".
- Kun olet valinnut haluamasi lipputyypin, paina "Hyväksy".
- Valittuasi lipputyypin, se on varattuna sinulle 15 minuuttia. Näet laskurin ruudullasi. Aikaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti tarjouslippuja ostaessa.

4. Valitse istumapaikkasi
- Jos haluat takuulla istumapaikan, voit varata tässä näkymässä paikkasi. Paikanvaraus maksaa 2,5 euroa.
- Jos et halua varata paikkaa, paina "Ohita paikanvaraus".

5. Syötä tietosi
- Täytä vähintään yhden matkustajan nimi.
- Jos sinulla on Pins-kortti, saat lipuistasi Pinssejä. Voit täyttää kortin numeron tässä.
- Kun olet täyttänyt tiedot, paina "Jatka".

5. Tietojen tarkastus ja maksaminen
- Seuraavaksi näet matkasi tiedot. Tarkasta ne huolellisesti.
- Lue myös Nettilipun ehdot. Lipun ostaminen edellyttää ehtojen hyväksymistä.
- On suositeltavaa ottaa kuitti ostoksestasi myös sähköpostiin. Täytä sähköpostisi sille varattuun kenttään ja tarkasta se.
- Seuraavaksi valitse maksutapa: hyväksymme verkkokaupassamme yleisimmät verkkopankit sekä Visan ja Mastercardin luottokortit.

6. Kuitti

- Maksun jälkeen näet lippusi.
- Voit halutessasi tulostaa kuitin itsellesi tai tallentaa sen laitteeseesi.
- Voit matkustaa myös ilman kuittia. Tällöin sinulla tulee olla mukana henkilöllisyystodistus, jossa on sama nimi kuin mikä lippua varattessa on annettu.

Käytämme Matkahuollon lipunmyyntijärjestelmää, joka rekisteröi ostajan tiedot. Tästä syystä suosittelemme teitä tutustumaan Matkahuollon sivuilla rekisteriin kerättäviin tietoihin, niiden luovutuskäytäntöihin ja rekisterin suojauksen periaatteisiin.

www.matkahuolto.fi/fi/hyva-tietaa/rekisteriselosteet

Alennukset

Tarkan Tikettejä on tarjolla eri hintaisina alkaen 2 € (+ Matkahuollon perimä 0,50€ varausmaksu per ostettu lippu). Mitä aikaisemmin ennen matkaa hankit liput, sitä edullisemmin ne saat. Lippuja myydään vain verkkokaupassa. Kulloinkin tarjolla olevat Tarkan Tiketit löytyvät suoraan verkkosivuilta aikatauluhaun kautta. Vuorolistauksissa on esillä jokaiseen vuoroon myytävät Tarkan Tiketit sekä sillä hetkellä myynnissä olevan lipun halvin hinta.

Tarkan Tiketti myydään vain yhdensuuntaiseen matkaan. Jos haluat Tarkan Tiketin menopaluu-matkaa varten, niin sinun on ostettava lippu kumpaankin suuntaan erikseen. Kun olet ostanut menomatkan lipun, niin sitten voit hankkia erikseen paluumatkan lipun.

ExpressBussien vuoroissa Tarkan Tiketti oikeuttaa matkustamaan vain lippuun merkittyjen paikkakuntien välisen matkan siten, että nousu- ja poistumispysäkki on lippuun merkityn kaupungin tai kunnan alueella (ei Helsingin satamat).

Poikkeuksia:

  1. Helsingistä ostetulla tarjouslipulla voi nousta kyytiin Keimolanportin pysäkille asti. Ei koske Helsinki-Vantaan lentoaseman pysäkkejä.
  2. Lahdesta ostetulla tarjouslipulla voi nousta kyytiin Hollolan keskustasta (myös Pullapoikien ja Salpakankaan pysäkeiltä).
  3. Jyväskylästä ostetulla tarjouslipulla voi nousta kyytiin Muuramesta.
  4. Tampereelta ostetulla tarjouslipulla voi nousta kyytiin Lempäälästä.


Tutustu tarkemmin Tarkan Tiketin ehtoihin osoitteessa: https://www.matkahuolto.fi/fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/nettitarjouslippu

Alennus on 10 prosenttia aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennukseen oikeuttavan lipun voi ostaa verkkokaupastamme, bussista (ei Helsinki-Turku -reitillä) tai linja-autoasemalta.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Alennus on 50 prosenttia aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennus myönnetään esittämällä Matkahuollon ja VR:n yhteinen opiskelijakortti tai Matkahuollon liikemerkillä varustettu opiskelijajärjestön kortti. Opiskelija voi hankkia Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin Matkahuollon toimipaikoista sekä lippuja myyviltä Matkahuolto-asiamiehiltä. Kortin saa myös VR:n lipunmyynneistä. Alennukseen oikeuttavan matkalipun voi ostaa bussista, linja-autoasemalta tai netistä.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Alennus on 30 prosenttia aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennukseen ovat oikeutetut kaikki 65 vuotta täyttäneet esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen. Alennus myönnetään myös esittämällä kuvallinen Kela-kortti, jossa on merkintä ”eläkkeensaaja” sekä Matkahuollon, VR:n tai Finnairin liikemerkki. Myös työeläkekortti tai Matkahuollon oma eläkeläiskortti oikeuttavat alennukseen. Alennukseen oikeuttavan matkalipun voi ostaa bussista, linja-autoasemalta tai netistä.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Kaksi alle 4-vuotiasta lasta matkustaa ilmaiseksi 12 vuotta täyttäneen maksavan matkustajan kanssa. 4-11 -vuotias lapsi saa matkasta 50 prosentin alennuksen aikuisten normaalista menolipun hinnasta matkan pituudesta riippumatta. 12-16 -vuotias saa 50 prosentin alennuksen aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennus myönnetään matkustajan osoittaessa ikänsä henkilötodistuksella. Alennukseen oikeuttavan matkalipun voi ostaa bussista, linja-autoasemalta tai netistä.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Alennus on 50 prosenttia aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennus myönnetään esittämällä varusmieskortti tai siviilipalvelustodistus. Alennukseen oikeuttavan matkalipun voi ostaa bussista, linja-autoasemalta tai netistä.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Aikuisten maksun maksavat matkustajat saavat 25 prosentin alennuksen normaalista menolipun hinnasta, kun ryhmä koostuu vähintään kolmesta maksavasta matkustajasta. Yhdensuuntaisen matkan on oltava vähintään 60 kilometriä. Lisäksi yli 9 hengen ryhmillä on oltava Matkahuollosta tehty paikanvaraus. Ryhmälippuja saat verkkokaupastamme tai linja-autoasemilta.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Alennus on 30 prosenttia aikuisten normaalista menolipun hinnasta, kun yhdensuuntainen matka on vähintään 60 kilometriä. Alennus myönnetään lehtimiesjärjestöjen jäsenkorteilla, joissa on Matkahuollon liikemerkki. Alennukseen oikeuttavan matkalipun voi ostaa bussista, linja-autoasemalta tai netistä. Yhdelle matkalle myönnetään vain yksi alennus.

Alennusehdot eivät koske Pekolan Liikennettä: lisätietoja arkisin puh. 03-68500 klo 9-15.30 / Pekolan Liikenne

Lisämaksulliset palvelut

ExpressBussin yövuoroilla voidaan periä lisämaksu 5 €

Matkalipun hinnan lisäksi vuoron bussiliikennöitsijällä on oikeus periä yövuorolisä, kun matka alkaa 23.00 - 04.00 välisenä aikana. Lisämaksun voi maksaa käteisellä. Kaikki yritykset eivät peri yövuoromaksua. Maksun voi suorittaa käteisellä sekä pankki tai luottokortilla.

Bussissa kulkevat myös pyörät sekä lemmikit

Bussissa kulkevat kätevästi myös polkupyörät ja kotieläimet. Matkatavaroitakin voi olla mukana kahden matkalaukun ja käsimatkatavaroiden verran. Kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen lemmikkien, pyörien tai suuremman matkatavaramäärän mahtuminen autoon haluamaasi vuoroa ajavalta liikennöitsijältä.

Liikennöitsijät perivät pientä lisämaksua näiden tavaroiden kuljettamisesta. Tarkista hinta liikennöitsijältä.

Maksuvälineet

Busseissa ja linja-autoasemilla käyvät maksuvälineinä eurojen lisäksi pankki- ja yleisimmät luottokortit. Suurimmassa osassa busseista maksuvälineenä käy myös Visa Electron.

Jos matkustat säännöllisesti, kannattaa hankkia Matkahuollon matkakortti, johon voi ladata erilaisia bussilippuja. Matkakortin saat Matkahuollon toimipaikoista ja Matkahuolto-asiamiehiltä. Matkakortteja voi lisäladata myös R-kioskeissa. Lue lisää.

Vuosikortti on matkakortti, joka sisältää joko 44 tai 22 matkaa.

44 matkan vuosikortti on aikuiselle 25% ja lapselle 50% edullisempi perushintaan verrattuna.

22 matkan vuosikortissa vastaavat alennukset ovat 15% (aikuinen) ja 50% (lapsi).

Matkustaja voi maksaa useammankin henkilön matkan kerralla. Kortti on voimassa vuoden ostohetkestä lukien ja se ladattavissa uudelleen Matkahuollon toimipisteissä.

Liikematkakortti on yritysten liikematkoille tarkoitettu matkakortti, joka toimii kaikilla Expressbussien linjoilla.

Matkakortin etuna on, ettei matkustajan tarvitse jonottaa lippuja ja säilyttää kuitteja. Riittää kun hän laittaa matkakortin bussissa olevaan kortinlukijalaitteeseen. Yritys saa kuukausittaisen laskutuksen yhteydessä selkeän matkoittain eritellyn matkustusraportin. Samalla kortilla voi maksaa yhden tai useamman henkilön matkan. Liikematkakorttiin voidaan määritellä käyttöönotettaessa haluttu voimassaoloaika, esim. vuodeksi kerrallaan. Tarvittaessa yritys voi tehdä kortille rajoituksia esim. tehtävien matkojen määrästä tai hinnasta. Matkahuollossa kortti on myös uudelleen ladattavissa.

Bussipassi on Matkahuollon matkakortille ladattava lippu lomamatkustusta varten. Bussipassilla voi matkustaa voimassaoloaikana rajattomasti Suomessa, kaikilla kaukoliikenteen bussivuoroilla.

Bussipassi on haltijakohtainen, jolloin yhdellä passilla voi kerrallaan matkustaa yksi henkilö. Bussipassin saat yhdeksi viikoksi (hinta 149€) tai kahdeksi viikoksi (hinta 249 €). Passi aktivoituu lataushetkellä, joten voimassaoloaika on myyntipäivä ja sitä seuraavat seitsemän tai 14 päivää. Passin voi lisäladata kaikissa Matkahuollon toimipaikoissa.

Matkahuollon CityCity-lippu on määrättyjen kaupunkien väliseen bussimatkustukseen suunniteltu lippupaketti, joka ladataan Matkahuollon matkakortille. CityCity-lippu on erityisen edullinen, valitusta yhteysvälistä riippuen CityCity-lipulla matkustaa jopa 50 % yksittäistä aikuisten taksakilometrien mukaista menolippua edullisemmin.

Finnair Plus -pisteitäsi voit käyttää myös maksuvälineenä tietyillä ExpressBus-reiteillä. Lue lisää Finnairin sivuilta.